Oplev Anholt – enkelhedens ø
Midtvejs mellem Sverige og Danmark ligger øen Anholt, der er landets mest isolerede lille øsamfund. Du vil allerede på færgen mærke, at roen langsomt får tag i dig. Naturen og befolkningen på Anholt har tilpasset sig den omstændighed, at der er hav så langt øjet rækker, uanset i hvilken retning du spejder.
Derfor fungerer samfundet uspoleret i en harmonisk balance, som det har gjort i generationer.
De cirka 150 beboere kan klare sig selv og øen har blandt andet egen skole, posthus, læge og præst. Uanset om du opsøger samværet eller ensomheden er nøgleordene for et besøg på Anholt: fordybelse, natur og enkelhed.
Læs meget mere om Anholt på www.anholt.dk, hvor du også finder alt om de handlende på øen.
Besøg også www.visitdjursland.com
Anholt er attraktionen – stress er et fremmedord
Øens helt unikke naturscenarie bliver der passet på og som en helt særlig og sjælden kvalitet, er øen friholdt for organiseret turistunderholdning. Og alligevel – eller måske især derfor – venter der dig store oplevelser.
Der er masser af plads til ugenert at nyde solen og en dukkert langs den omkring 25 kilometer lange kyststrækning. Der er meget at udforske på de godt 22 kvadratkilometer, til bens vel at mærke, for der er et befriende kørselsforbud på langt størstedelen af øen.
Fiskerlejet bliver også flittigt besøgt af lystsejlere, fiskerbåde og joller. Om sommeren er restauranterne åbne og du har mulighed for at købe et stort udvalg af fisk og skaldyr.
Sælerne
Et særkende for øen er den store bestand af spættet sæl.
Faktisk er Anholt et af sælernes største og vigtigste tilholdssteder i Europa, ligesom der er en mindre bestand af gråsæler. Der er oprettet et sælreservat ved Totten, hvor sælerne – som det eneste sted i Danmark – kan ses på tæt hold fra land.
Tidligere var sælerne med til at sikre overlevelse for øens befolkning. I dag er de genstand for omfattende forskning, blandt andet er en del sæler blevet forsynet med satellitudstyr, så forskerne kan kortlægge deres adfærdsmønstre.
Naturøen Anholt – stedet du aldrig glemmer
Langt det meste af Anholt er fredet, og er udpeget som habitats- og fuglebeskyttelsesområde under EU-direktivet Natura 2000.
Der findes tre landskabs-typer: istidslandskab, kystlandskab med strandvolde og klitlandskab. Den enestående natur er umådelig alsidig: den rummer både det flade landskab og de dramatiske klitter. Det tætte frodige og det vilde øde.
Ørkenen
Øens mest bemærkelsesværdige natur er Ørkenen, der består af klitter og hedeområder og er nordeuropas største lavhede.
Der vokser 3-400 forskellige arter lav på Anholt. Ørkenen er dannet som konsekvens af befolkningens skovhugst i 1600-tallet, hvor der var hårdt brug for tømmer og brænde til opvarmning, tjærekogning og drift af øens vippefyr.
Der er offentlig adgang til Ørkenen, der i dag er underlagt nænsom naturpleje.
Se mere
Se mere om Anholt på www.visitanholt.dk
Læs om skolen på www.anholtskole.net